Bert Verkleij

Bert Verkleij (1946, Amsterdam) was van 1968 tot september 2005 in het onderwijs werkzaam. Sinds 2001 is hij als edelsmid ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (nr. 55298133) en bij Waarborg Holland in Gouda (nr. 27794). Vanaf 1 september 2005 is hij fulltime werkzaam als edelsmid.

Techniek

Bert Verkleij gebruikt voor zijn strak vormgegeven sieraden voornamelijk zilver, goud, titanium, edel- en halfedelstenen en soms ook andere materialen (UV-hars, ebbenhout, colorit). Titanium is verreweg zijn meest geliefde basismateriaal. Titanium is een metaal dat veel lichter is dan ijzer, veel sterker dan aluminium en vrijwel even corrosievast als platina. Daar staat tegenover dat het redelijk betaalbaar is, maar soms lastig te verwerken. Titanium is bijzonder "huidvriendelijk" en geeft daardoor nauwelijks risico op allergische klachten.

De kleurnuances die Bert Verkleij op zijn sieraden van titanium aanbrengt, verkrijgt hij door middel van anodiseren. Titanium wordt tijdens dit proces in een “chemisch badje” met gelijkstroom behandeld. De hoogte van de spanning (0-150 Volt), in combinatie met tijd en stroomsterkte, bepaalt de dikte en sterkte van de oxidelaag. De aard van de oxidelaag bepaalt het bereikte kleureffect. Door verhitting in een vlam ontstaan vaak prachtige “toevallige” kleuren. Door titanium te etsen, te schuren, te polijsten of te stralen kan het een sterk afwisselend uiterlijk krijgen.
Voor de sieraden wordt gebruik gemaakt van “zuiver” titanium (99,9%)

Bij het vervaardigen van zilveren en gouden sieraden wordt gebruikgemaakt van eerste gehalte (“925”) zilver en 14 of 18 karaat goud. Elk zilveren of gouden sieraad is door Waarborg Holland op het juiste gehalte gekeurd en van de bijbehorende stempels voorzien. Ook is het uniek, geregistreerde “teken” van de maker erin aangebracht (BJV). 

 

U kunt ook kijken op: www.kunstwerkinuitvoering.com